måndag 4 april 2011

Detaljarbeten


Jag lade några riktade kolfiberremsor på insidan av både däck och skrov, men har länge tänkt att det platta akterdäcket skulle svikta när jag sitter mig med full vikt bakom sittbrunen. Därför har jag vald att göra en enkel balk där belasningen  blir störst. Först limmar jag ihop två Paulownialist faser dom så sektionen blir trapezformat och limmar den mot insidan av däcket med snabbepoxi. utanpå laminerer jag några lager glasfiner och en remsa kol. Jag anänder inte riktad kolfiber då krafterne måste överföras från däck till balk över hela balkens längd. Resulatet blir en mycket stark och väldigt lätt förstärkning. För att balken inte blir en brottsanvisning låtwer jag glasfiberremsorna gå ut en bra bit från själva balken.Nu kommer en av de stora delmomenten i detaljpysslet: Att göra sitsen. Då jag inte har varit helnöjd med min förra sits fick jag börja om från början. Eller nästan! - Jag har fuskad lite. Jag hittade en gammal tävlingssits i gymmet som nog har suttit på en paddelmaskin en gång i tiden, och jag tyckte at den var rätt skön, fast alldeles för liten för en havskajak, men ändå ett bra utgångsläge, så första moment var att limma dit kartonbitar och silvertejp på kanterne i passande form och gjuta av detta med några lager glasfiber.
Sedan är det bara att tejpa in sitsen i den midlertidigt sammanfogade kajaken och suplera med yterligare karton och skumbitar bak om rygstödet och långs kanten mot skrovet. Jag jämnar ut med gips och då det torkad slipar jag bort värsta ojämnheterne och gjuter åter av sitsen med gips. Efter några dagar fram för spisen i vardagsrummet är gipsgjutningen torr och efter mycket slipande gjuter jag den färdiga kolsitsen. 5 lager iallt ( 3 glas, två kol)

 skulptera upp sitsen i sittbrunnen

 Gipsgjutning

 Det blir mycket skräp när man jobbar med gips...

 Hela raden av delmoment


Under loppet av bygget har jag passat på att göra andra smådetaljer, som Linfästen, Vbalk, fotstöd skott, Skenor med mera. Visa delar fattas dock och jag gör alla i ett enda svep...
förberedelse av sista detaljgjutningen.

 detaljerarbeten

 tiden börjar snabbt rinna iväg och med fara för slarv, fortsätter jag de närmsta dagarna med att montera detaljerne i skrov och däck. Först ut är montage av beslag / linfästen.