söndag 3 januari 2010

Grönlandspaddel i Kolfiber

Då blev paddeln äntligen klar efter 1½ månads job. Inte att det var särskilt mycket jobb utan väldigt många delmoment med gott om härdningstid emellan. Paddeln är gjort helt i kol och glasfiber utan någon kärna av trä eller skum -paddeln är helt ihålig och ganska lätt. Metoden är vel beskriven av både Duane Strosaker i USA och Rune E. här i Sverige, så det är bara att googla om man vil beta hur...


paddel steg för steg...

Kort beskrivet så gör man en plugg i gran av en 1/4 paddel (eller ett ½ paddelblad om man vil) med precis samma teknik som när man gör sig en vanlig grönlandspaddel i trä. Sedan limmar man fast bladet på en rak o platt bräda, vaxar undret fira gånger + et lager formsläppmedel. Här över gjuter man med epoxi och sex lager glasfiber en form att använda för själva paddelgjutningen. Man lägger en hålkelsfog av mikrofiber och epoxi på de skarpa slagen runt pluggen innan man lägger glasfibern, eftersom denna inte går forma enda ut i hörnen. Efter härdning är det bara att lossa formen från pluggen, vaxa formen fira gånger, släpmedel en gång och sen är det klart att gjuta. Jag kör med ett uppläg på 1 lager kol / 1 lager glasfiber / 1 lager kol / 3 lager glasfiber = 6 lager ialt. Till varje gjutning går det åt ungefär 120 g. epoxi. Efter fira gjutninger (glöm inte 1 vaxning och et lager formsläpmedel mellan varje gjutning!) är det bara att skarva ihop paddeln, lägga fiberremsor över skarverna och pensla epoxi och slipa tills paddeln är slät. Jag prövade att amera skarven med glasfiber som bliver transparent fram för Runes metod med synligt kolfiber. -Resultatet är acceptabelt, fast glasfibern blir aldrig hundra procent transparent mot en svart grund som kolfibern och man ser några mikroskopiske luftbubblor under väven. Jag valde avslutningsvist att lacka 3 gångar med 2 komponents polyureatanlack.Skarvbitverkar passahmm...snyggt!


Jag är väldigt nöjd med resultatet. Min lättaste träpaddel väger exakt 900 gram och den är 8 cm kortare och har ett löjligt tunnt skaft eftersom jag slimmade paddeln aldeles för mycket för att kunde hålla nere vikten. Kolfiberpaddeln väger prick 700 gram, och är styvare fast fläxer fortfarande fint. Voymen är mycket högre end mina träpaddlar och jag har ett reelt skaft att hålla om. som sagt lite längre en mina andra paddlar och med anningen bredare blad (88 mm är dom vel).färdigt resultat - farkosten i bakgrunden har ingen betydelse i sammanhanget...

materialåtgången incl. formen är ungefär:
850 g. epoxi
0,9 m2 kolfiber twill
3,0 m2 glasfiber twillväv 160 g.
35 g. (!) polyureatanlack
6 stk. skumroller
6 stk billiga pensler
frysposer
formvax
formsläpmedel
acetone

Nu ser jag bara fram emot att få provpaddla ordentligt - Och just det! - att få börja på nya kajakken...

7 kommentarer:

 1. Snyggt!!
  O nu kommer det paddlas ännu fortare va.. ;)
  / Ulf

  SvaraRadera
 2. Tack - och tack för att du infogade "ännu" i nästa meningen!

  Tyvär finns där inget vatten att paddla i för tilfället, men jag kommer inn och trängs med er andra i gymmet i kväll...

  SvaraRadera
 3. OK, då får vi bättra på träningsvärken lite i kväll då. Fast har du tid med det förresten, borde inte du stå i verkstan 247 nuförtiden..?
  / Ulf

  SvaraRadera
 4. jovist men 1. april verkar vara så långt borta just nu... - Nerräkningen har dock börjat - 90 dagar kvar till sjösättningen och inget fuskbygge den här gången!

  SvaraRadera
 5. Mina ickefuskbyggen brukar ta mellan 4-500 tim nånting så det landar väl på 5 byggtimmar per dag då. Eller du får nog lägga till en kvart till för det har ju redan gått några dagar..
  / Ulf

  SvaraRadera
 6. Snyggt bygge. Jag håller just nu på i pluggfasen. Har lite ideer.

  Göra två formar, sätta ihop och slippa skarv?
  Köra ett lager glasfiber ytterst för bättre rep- och stöttålighet? Sedan tre lager kolfiber under. Tror du det räcker?
  Finns det inga fördelar med att fylla med polyuretanskum? Tänker på ljud, styrka och att den inte vattenfylls om man råkar slå hål mot en sten.
  Såga eller hylla gärna ideerna.
  Finns också på utsidan.
  Anders V

  SvaraRadera
 7. Hej Anders. Såg inte dit inlägg förrän nu. Polyethanskum har jag ytterst i bladen. Jag har inga problem med ljud. Jag tror inte heller på att det är jätte bra mot inträngande vatten om man slår hål på paddeln. Däremot har jag av bitter erfarenhet redan insett att det är riktigt bra att ha skum i större delen av bladet: Den ihålliga paddeln tåler dåligt att man sitter på det. De gjutna halvorna håller, men böjs ner under din vikt och denna kraft överföras sedan till skarvremsorna på sidan som bryts till slut. 5 lager lär hålla men paddeln är lätt nog som det är. Skal du använda paddeln till att paddla fort eller långt så försök hålla volymen nere i bladen. Min är som Runes med ganska hög volym och rena flottören. Jag kommer bygga en ny så småningom som förhoppningsvis kommer bli min tävlingspaddel. Göra två formar och sätta ihop funkar jätte bra och har gjorts (hitta via Duane Strosakers byggbeskrivning) av någon amerikan. Snyggt. Lyssna inte på det här med att paddeln blir för lätt som vissa håller på med - se bara till att volymen inte blir för stor (med mindre du bara skal använda den till rollträning).

  SvaraRadera