måndag 4 januari 2010

Byggstart

Nu äntligen kom jag igång. I dagarne efter nyår havde jag utbyt den traditionella bakfylla med träningsverk och kände mig sålunda redo inför projektet.Eftersom jag inte har tillgång till storformat print under lovet fick jag be en kompis fixa tryck och fick då nöja mig med halva spantprofil på samma A2 ark. Altså fick jag använda ganska många timer på att föra över ritninger till 12 mm mdf skiva - själva sågningen går mycket fortare - och inom kort havde jag alla spantmaller klara. - 19 stk fram för 12 som jag är van vid - 28 cm mellan spanten fram för 44 cm. Forutom spanten gör jag stävmaller i 10 mm björkplywood. För att enklare kunne rikta dessa vinkelrätt på spanten gör jag stävmallerne långa nog att gå från spetserne av den framtida kajakken och två spant inn.


Jag har använt samma halvkassa jigg att bygge mine två senaste båtar på och tänkte att nu var det dags att bygga nytt och bättre, så jag investerade i en tjock mdf skiva och gick i gång.Att rikta spant tar verdens tid - men är man lite systematisk går det undan utan större frustration. Först ser jag till at min byggställning är riktat någorlunda -man behöver inte vara petig här - jag har byggd på en ställning som var så snedd och vriden att det inte gick ställa en mugg med kaffe på den - men en riktat ställning underläter när man skal ställa in spanten i förhållande till varandra. Näst drar jag en tråd på längden och drar ett streck på mittlinjen och monterer spanten med tvinger. Jag kollar sedan med vattenpas att spant 1 och spant 19 står lodrätt. Vissa föredrar säkert at kolla samtliga nitton med vattenpas men jag tycker denna metod är snabbare och mera pålittlig. Jag har borat et 8 mm hål i samliga spant der vattenlinjen och centerlinjen korsar varandra. Nu drar jag en tråd från spant 1 till 19 genom hållen i samtliga spant, och sedan är det bara at se til at "siktet" är rätt inställd - och då vet du att samtliga spant står rätt och det går kolla "live" - man har fullt överblick och behöver inte gå tillbaks och kolla med vattenpas igen. Jag låter tråden hänga några dager för att kolla om ställningen sätter sig och sätter en pelare under mitten om ställningen hänger för mycket på mitten.

perfekt!Voila!


Detta blir ochså bygget der jag säger hejdå till rakt sågade ribbor - nu har jag själv - med svärfar till hjälp - gjort profilerad ribb av skånsk snabbvuxen grann och det med perfekt resultat, det blev till och med ganska kvistfritt eftersom fräsen och hyvlen knäckte de värsta biterne. Jag överväger att väga utt och sortera ribborna efter vikt och utseende - eftersom der finns ribbor nog för nästan två byggen - Men det är vel egentligen bara att sätta i gång att bygga så snart den hårda vinterkylan är borta om några veckor.


5 kommentarer:

 1. Haha - här går det undan. Vad kul att du dokumenterar det. Tror dessutom att träningsvärk är bättre än bakfylla ;)

  /Viktoria

  SvaraRadera
 2. fast fär finns inget vetenskapligt bevis för detta...danska forskare mener att det kan vara hälsosamt med bakfulla...

  SvaraRadera
 3. DANSKA förskare ja....
  Du har nog valt fel tidzon här på bloggen verkar det som. Hur gick träningen igår? Här är det feber och sjukdom som gäller.

  /Viktoria

  SvaraRadera
 4. Joeh träningen gick bra, och med en lååång trevlig stund i bastun efteråt der planer smidades...

  SvaraRadera
 5. Hi Jacob - I stumbled across your website starting from Björn Johannson Site. Nice Pics and a great looking project comming up on your site.
  Regards from CH,
  Axel

  SvaraRadera