torsdag 13 januari 2011

Spanten uppeDet blir inte mycket gjort nu dessa dagar. Mest jobb och sedan lite träning, men tid för bygge finns det ont om. Jag har dock fått spanten upp, och jag har låtit byggriggen sätta sig ( det brukar bli någon millimeter på mitten. Som det framgår av bilden blir kajakken riktigt lång. Jag fick förlänga riggen, och även bygga in över arbetsbänken. Jag hade redan sågat upp virket och fick i helgen tid att åka upp till min svärfar i Bromölla och planhyvla och fräsa feder och not i listen. Det blev väldigt lyckad och listerne har inte vridit sig det minsta.
Denna helg hoppas jag få börja på skrovet, men det finns en treåring som fyller år, så det blir nog inte det stora jag hinner med.

5 kommentarer:

 1. Hej, allesammans.
  Verkligen ett snyggt bygge du har pågående nu. Snygga linjer och vackra smådetaljer. Spännande spantruta, påminner starkt om lite speciella proa-skrov från Oceanien. y=x^3 känns det lite som i nollspantet.

  När det kommer till prioriteringar går väl alltid treåringar och partners före kajaker, kan nog sluta med riktigt elände om man missar det!

  SvaraRadera
 2. hej, vilket pgm ritar du dina fina kajaker i? mvh jan

  SvaraRadera
 3. Jag ritar främst i bearboat för den hydrodynamiske delen. Designfasen däremot fixar jag i illustrator och lite grann i 3dstudio.

  SvaraRadera
 4. nedladdat! och nu ska jag lära mig det......tackar/jan (verkar vara avsevärt mer än kfoundry)

  SvaraRadera
 5. Programmet i sig är inte mycket, men det är eksakt och ger snabb feedback så att säga. Programmet är avsevärd anorlunda efetrsom man inte "ritar" utan matar in uppgifter och så ser programmet till rita tvärprofilen efter vad som ger lägsta möjliga våta yta. Det tar litye tid att vänja sig och sedan förstå hur det påverkar kajakken.- Men när man väl kommit underfund med hur det funker så är det rätt bra - men jag ritar altid först i 2d en plan och sidovy så att jag vet vad jag är ute efter. Design först, sedan ingeniörarbetet och sedan finjusteringer både i förhållande till form och funktion.

  Det finns en utmärkt lärobok till bearboat på Livingstones hemsida - Läs den så du fattar vad de olika verktygen betyder. Lycka till!

  /Jacob

  SvaraRadera