lördag 31 december 2011

Skarva skrov och däck, samt lackarbeten

Med en vis fördröjning kommer här en beskrivning av de sista delmomenten i bygget av Ione havsracinglådan.


Efter all detaljpyssel återstod ett viktigt och kritiskt moment i bygget - att skarva skrov och däck inklusive sits, skott och linkanaler. Det är ett ganska kladdigt arbete - väldigt svårt att få till då det aldrig går helt så snyggt för sig som man tänkt sig, men har man varit noggrann och inte väntat för länge med enkeltsidigt laminat då man byggde skrov och däck finns det god chans att det ändå blir ganska bra.Det går åt en del tejp när man skarvar - denna gången gick det enbart med maskeringstejp - allt passade så bra att det inte behövdes vara sig silvertejp eller spännband den här gången. Arbetet bör göras i två moment med någon dags mellanrum - första dagen limmar man ihop delarna och sedan slipper man skarven och överskott av epoxilim så relingslinjen blir lät rundad. Jag brukar lägga på 3 lager 160 grams glasfiber över skarven hela vägen runt, kanske någon extra just vid sittbrunnen. Härefter återstår bara mängder med slipjob och efterslättning med epoxi innan farkosten är klar för lack.

För detta job återstod förr mig lite extra tråkigt jobb - den speciella kolfibern jag använd runt sittbrunnen hade en del fula blåsor som det inte rikligt gick leva med mitt i synfältet så jag fick skära upp dom och försöka putta in lite epoxi och trycka ut luften.Resultatet var åter igen sådär - så efter en liten tankepaus och en snabb beställning hos kolfiberleverandören gick jag igång med något så alldeles tråkigt och smutsigt att det inte platser på bild - Jag satte bandslippen direkt i kolen på den fullt färdiga och sjödugliga kajakken och slipade bort all kolfiber helt ner till trädet, primade pånytt med epoxi och lade sedan ny vanlig twill kolfiber på däcket. Det var en rejäl försening av projektet men resultatet blev mycket bättre än vad jag hoppats på.Förrnämda slipjob och finnisharbete fortskred lika planmässigt och tråkigt som på tidigare byggen (slipa, pensla epoxi, slipa pensla epoxi, slipa pensla epoxi...), och snart var det dags för lackarbetet


Denna gången blev det lite fler färger och lite mer maskering än jag är van vid. Vit på däcket, klar lack på detaljer och svart på skrovet. Maskeringen får man använda betydligt mer tid på än själva arbette med att måla. Denna gången applicerer jag med billig skumroller och efterslätar med kvalitetspensel. De andra gångarna har jag gjort allt med pensel, men detta är enklare, snabbare och ger mycket bättre resultat.


efter att först målat klart skrovet med svart, var det dags att klarlacka alla detaljarbeten i kolfiber. På bilden är detta klart och jag har just maskerad inför att måla däcket vitt. Loggan som är av laserskuren vit vinyl ligger under klarlacken. 

Kolfiber är riktigt snyggt när det står helt i helt ny lack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar