tisdag 30 mars 2010

Sittbrunn.

I Stora drag börjar det väl likna någonting i riktning av en kajak, och jag har förutom en massa glasfiberarbeten bara pyssel kvar - massor med pyssel - Jag börjar med att såga ut hålet till sittbrunnen. Jag sågar ut grovt med sticksåg, och snyggar sedan till med sandpapper.  Jag faser kanten sned inåt och gör samma sak med de lister jag limmar ihop till nedsänkningen, så ingen ändträd syns. 
Det tog ganska så lång tid att få till, men var i och för sig enkelt. Resultatet blev en perfekt nedsänkning i 45° vinkel, där jag även snobbat lite med att hålla listen i samma ton. 


Nu var det dags för den raka delen av nedsänkningen och denna del tyckte jag nästan var jobbigare att få till. Jag kanske hade tröttnat och börjat slarva, men resultatet blev inte fullt så bra som jag hade hoppats, och det skulle visa sig att bli värre sedan jag slipade. 
Särskilt de sista bitarna som både skulle formas i både ändor och skulle tvingas ner och ångböjas var jobbiga och jag misströstar lite över hur det blev, men på avstånd och i bild ser det väl sådär o.k. ut.
Färdig med den platta delen av nedsänkningen.

Den stående sargen är nog det allra enklaste delmomentet vid uppbygning av sittbrunnssargen, vilket också inverkar på arbetshastigheten - jag fixade nog den på ett par timmar.

  
...och efter lite slipparbete så det ut så här...
Jag valde att dubblera listorna i framkant och bakkant av sargen. Inte att jag tror det egentligen behövs rent styrkemässigt - dock ger det möjlighet till en något snyggare och mjukare rundning av sargen - särskilt där bak, där det skall bli riktigt skönt när man lutar sig bak.

tyvärr syns några glipor efter slipningen - men där 
nedsänkningen möter däcket är skarven fulländat!


4 kommentarer:

 1. Jo det kan vara lite knepigt att få till nedsänkningen riktigt hundra, många små bitar och alla måste justeras på ett eller annat sätt. Men det brukar brukar släppa efterhand och gå lite lättare på det tredje/fjärde bygget.. :)
  Men nu är väl allt träarbetet klart i alla fall? Så du slipper vara rädd för spågor i fingrarna längre..

  SvaraRadera
 2. Hej, Jacob. Vilket otroligt tålamod du visar prov på. Blir ju väldigt vackert. Jag själv orkar knappt få till en lammellimmad sarg som jag bara sänker ner i ett utsågat hål. Snyggt jobbat.

  SvaraRadera
 3. Hej följer intresserat ditt byggande. Vad gäller luckförsänkningarna så blir det väldigt snyggt har studerat både dina och Ulfs. Jag tycker däremot det verkar svårt med själva tillpassningen för en som inte är lika händig som ni. Har därför funderat om det går att göra nedsänkningen lite som Björn Thomasson gör sin sittbrunssarg. Dvs. bygga den på plats och därefter avlägsna/fräsa bort det överflödiga. Tror ni som har erfarenhet att detta skulle vara möjligt.

  Jon

  SvaraRadera
 4. kan man få ritningar på sittbrunnen?

  SvaraRadera